Περιγραφή
Το πλάσμα μέσα στο Tokamak ITER.
Πηγή: www.iter.org
Κύριος στόχος της Ομάδα Τεχνολογίας Σύντηξης (ΟΤΣ, http://ftg.demokritos.gr/) είναι να συνεισφέρει στην παγκόσμια προσπάθεια για την επίτευξη παραγωγής ενέργειας από τη σύντηξη, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή, καθαρή και πρακτικά αστείρευτη πηγή ενέργειας για την ανθρωπότητα.
Η Σύντηξη είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας στο σύμπαν καθώς σε αυτήν οφείλεται η ενέργεια του Ήλιου και των άστρων. Είναι η πυρηνική αντίδραση μεταξύ δύο ελαφρών ατομικών πυρήνων που ενώνονται (συντήκονται) για να σχηματίσουν ένα βαρύτερο πυρήνα, απελευθερώνοντας παράλληλα ένα μεγάλο ποσό ενέργειας. Η χρήση της σύντηξης για παραγωγή ενέργειας πάνω στη γη είναι μια σύνθετη επιστημονική και τεχνολογική πρόκληση.
Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης για την Ενέργεια από τη Σύντηξη περιγράφει λεπτομερειακά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής ερευνητικής κοινότητας για την επίτευξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη σύντηξη. Η Ομάδα Τεχνολογίας Σύντηξης αποτελεί ενεργό μέλος αυτής της κοινότητας συμβάλλοντας αποφασιστικά στους δύο πυλώνες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Σύντηξης:
- Προετοιμασία του επόμενου μεγάλου πειράματος ITER μέσω της αξιοποίησης της συσκευής Joint European Torus (JET), και
- Ανάπτυξη νέων ιδεών για την μελλοντική πρότυπη μονάδα παραγωγής ενέργειας από τη σύντηξη
Η ΟΤΣ συμμετέχει στο Εθνικό Πρόγραμμα Θερμοπυρηνικής Σύντηξης ως επικεφαλής του Προγράμματος Τεχνολογίας Σύντηξης ενώ συντονίζει την σχετική έρευνα που διεξάγεται εντός του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» από την ομάδα επιστημόνων του ΙΠΡΕΤΕΑ, του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής (ΙΠΣΦ) και του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (ΙΝΝ) αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις υποδομές αυτών των Ινστιτούτων για της ερευνητικές δραστηριότητες της ΟΤΣ.
Η έρευνα και οι υποδομές της ΟΤΣ μπορούν να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες:
- Υλικά σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας
- Ακτινοφυσική
Οι δραστηριότητες της ομάδας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ανιχνευτών νετρονίων, νετρονικούς υπολογισμούς Monte-Carlo για μεταφορά νετρονίων και ενεργοποίηση, μελέτες της βλάβης που υφίστανται τα υλικά κατά την ακτινοβόληση με νετρόνια και ταχέα ιόντα, πειραματική επιβεβαίωση θεωρητικών μοντέλων για την επίδραση της ακτινοβόλησης στα υλικά, κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ πλάσματος και υλικών στα τοιχώματα συγκράτησης και διαγνωστικά πλάσματος. Επιπλέον, η έρευνα της ΟΤΣ επεκτείνεται και ευρύτερα σε θέματα όπως η θερμική προστασία σε αεροδιαστημικές εφαρμογές, η συναρμογή ανόμοιων υλικών για υψηλές θερμοκρασίες, η νανοτεχνολογία, η αρχαιομετρία κ.α. τα οποία μελετώνται σε στενή συνεργασία με Ευρωπαϊκές ερευνητικές ομάδες και βιομηχανίες καθώς και με επιστήμονες από τα Ινστιτούτα του ΕΚΕΦΕ-«Δημόκριτος»
Gallery Φωτογραφιών του Ομάδα Τεχνολογίας Σύντηξης
Προσωπικό
Υποδομές
Πρόσφατα Έργα
Υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με
Spain
Italy
United Kingdom
Saclay, France
United Kingdom
Warsaw
Romania
Belgium
Germany
United Kingdom
Madrid, Spain
The Netherlands
Italy
Austria
Sweden
France