Το ερευνητικό πρόγραμμα EUROfusion βασίζεται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την Ενέργεια από τη Σύντηξη και έχει δύο κύριους στόχους:
Οι 30 ευρωπαϊκοί εταίροι του προγράμματος λαμβάνουν ερευνητική χρηματοδότηση σύμφωνα με τη συμμετοχή τους στις ερευνητικές δράσεις και τα πειράματα που περιγράφονται στο Χάρτη.
Άλλη μια πλευρά του προγράμματος είναι η υποστήριξη εκπαιδευτικών δράσεων μέσω υποτροφιών για ερευνητές και μηχανικούς. Παράλληλα χρηματοδοτούνται και ποικίλα ερευνητικά προγράμματα στα συμμετέχοντα εργαστήρια με τη μορφή των Enabling Research Projects.
To ΙΠΡΕΤΕΑ κατέχει ιδιαίτερο ρόλο στην Ελληνική συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Σύντηξης καθώς έχει οριστεί από την Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας ως beneficiary του ΕUROfusion στο Horizon 2020 ενώ ο Διευθυντής του Ινστιτούτου είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Προγράμματος Σύντηξης.
Η επιστημονική συνεισφορά του ΙΠΡΕΤΕΑ προκύπτει από τις δραστηριότητες της Ομάδας Τεχνολογίας Σύντηξης (internal link to labs/ftg) που εντάσσονται στα παρακάτω πακέτα εργασίας (ΠΕ) /δράσεις: