ΜΕΣΣΟΛΩΡΑΣ
ΣΠΥΡΟΣ


Ομότιμος Ερευνητής, Φυσικός

ΜΕΣΣΟΛΩΡΑΣ ΣΠΥΡΟΣ

Ο Σπύρος Μεσσολωράς είναι Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το Διδακτορικό Δίπλωμα από το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Reading, UK. Την περίοδο 1975-1984 εργάστηκε ως κύριος συνεργάτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Reading, UK και στη συνέχεια διορίστηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1995 έγινε Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”. Έχει διεξάγει έρευνα στα: A.E.R.E. Aldermaston, U.K., U.K.A.E.A. Harwell, U.K., S.E.R.C. Rutherford and Appleton Laboratory, U.K., Institut Laue-Langevin, France, Daresbury Laboratory, U.K., και Hahn-Meitner Institut, Germany. Επίσης διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Σύντηξης (1999 – 2007), μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του EUROfusion στις δράσεις για τα Υλικά, JET2 και JET3 (2014-2019) καθώς επίσης και εθνικός αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σκέδασης Νετρονίων (2000 – 2007). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις βλάβες από ακτινοβόληση σε κράματα και ημιαγωγούς, υλικά για παραγωγή ενέργειας από τη σύντηξη, δομικές και μηχανικές ιδιότητες κραμάτων, κρυσταλλικών και αμόρφων μαγνητικών υλικών, μαγνητικά λεπτά υμένια και πολυστρωματικά υλικά, ημιαγωγοί, υγρά και άλατα σε υγρή μορφή, επεξεργασία δεδομένων, ανάπτυξη κώδικα και υπολογιστική μοντελοποίηση.

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις

Επιλεγμένα Έργα

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Σύντηξης

2014-2021 | European Commission / Horizon 2020

Το ερευνητικό πρόγραμμα EUROfusion βασίζεται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την Ενέργεια από τη Σύντηξη και έχει δύο κύριους στόχους:

  • Να προετοιμάσει τα πειράματα που θα διεξαχθούν στο ITER
readmore-arrow

Υβριδική ανάπτυξη θερμικού προστατευτού συστήματος για είσοδο σε πλανητική ατμόσφαιρα

2021-2014 | European Commission / FP7

Το πρόγραμμα HYDRA αποσκοπεί στην ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων θερμικής προστασίας για χρήση σε διαστημικές εφαρμογές με ακραίες συνθήκες οξειδωτικού περιβάλλοντος και υψηλή θερμική αντίσταση, όπως για παράδειγμα σε διαστημικά οχήματα για τροχιακή είσοδο, οχήματα πλανητικής εξερεύνησης και στην εξε...

readmore-arrow

Τεχνολογία Σύντηξης

2008-2013 | European Commission / FP7

Επιστημονικός συντονισμός των δράσεων:

  • Μελέτη βλαβών από ακτινοβόληση σε Fe και FeCr με μετρήσεις ηλεκτρικής αντίστασης
  • Κινητική της τάξης μικρής εμβέλειας σε ακτινοβολημένα κράματα Fe-Cr
  • Επίδραση της ακτινοβόλησης με ιόντα Fe στις δομικές και μαγνητικές ιδιότητε...

readmore-arrow

Επιστήμη Υλικών για την παραγωγή Ενέργειας από τη Σύντηξη

2008-2011 | European Commission / FP7

readmore-arrow

Νέα Υλικά για ακραίες συνθήκες λειτουργείας

2004-2010 | European Commission / FP6

readmore-arrow
ΙΠΡΕΤΕΑ - Επίσημος Δικυτακός Τόπος
Skip to content