Περιγραφή
Το Εργαστήριο Αξιοπιστίας Συστημάτων και Βιομηχανικής Ασφάλειας (ΕΑΣΒΑ) είναι μέρος του Ινστιτούτου Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας (πρώην Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας – Ακτινοπροστασίας) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”).
Το ΕΑΣΒΑ ιδρύθηκε το 1988, με αρχικό στόχο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης δυνατότητας για την ποσοτική αξιολόγηση κινδύνου μεγάλων πυρηνικών και μη πυρηνικών συστημάτων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών, το εργαστήριο συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό μεθόδων για την εκτίμηση της αξιοπιστίας συστημάτων, την ποσοτικοποιημένη αξιολόγηση κινδύνου, την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων με πολλαπλά κριτήρια υπό συνθήκες αβεβαιότητας και στην διαγνωστική συστημάτων. Επιπλέον, το εργαστήριο έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία με τα σχετικά ηλεκτρονικά εργαλεία για την ανάλυση ασφάλειας και τον ποσοτικό προσδιορισμό της αβεβαιότητας σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται επικίνδυνα υλικά. Το εργαστήριο διαθέτει επίσης εμπειρία σχετικά με την εκτίμηση και διαχείριση των επαγγελματικών κινδύνων από νανοϋλικά καθώς και την ανάπτυξη σχετικών εργαλείων in-silico. Επιπλέον, το εργαστήριο έχει συντονίσει την ανάπτυξη εργαλείων IoT για ενεργειακή παρακολούθηση και ενεργειακή κατανομή και έχει αναπτύξει προηγμένα εργαλεία πληροφορικής για την ανίχνευση σφαλμάτων εξοπλισμού.
Το ΕΑΣΒΑ σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς ερευνητικούς οργανισμούς εστιάζει τις ερευνητικές του προσπάθειες σε προβλήματα που αφορούν την υποστήριξη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου, τον σχεδιασμό της χρήσης γης γύρω από επικίνδυνες εγκαταστάσεις, την αξιολόγηση του ρόλου του συστήματος οργάνωσης και διαχείρισης μιας εταιρείας σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, τη διαχείριση των κινδύνων από νανοϋλικά, καθώς και τη συλλογή και ανάλυση των σημάτων ενεργειακού φορτίου προς προγνωστική συντήρηση.
Το ΕΑΣΒΑ είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ασφάλειας και Αξιοπιστίας (ESRA). Το ΕΑΣΒΑ συντονίζει επίσης την Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα Βιομηχανικής Ασφάλειας (GTPIS), μαζί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).
Το ΕΑΣΒΑ έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία για:
-
Ποσοτική εκτίμηση επικινδυνότητας (QRA) σύνθετων συστημάτων
- Μεθοδολογία για
- Αξιοπιστία συστημάτων
- Ανθρώπινη αξιοπιστία
- Αξιολόγηση συνεπειών
- Ποσοτικοποίηση αβεβαιότητας
- Κατάθεση Φακέλου Ασφάλειας για
- Πυρηνικές εγκαταστάσεις
- Χημικές εγκαταστάσεις
- Υπεράκτιες εγκαταστάσεις
- Συστήματα μεταφοράς
- Νανουλικά
- Οδικές σήραγγες
- Άλλα πολύπλοκα συστήματα (π.χ. KM3NeT)
- Μεθοδολογία για
-
Ποσοτική διαχείριση κινδύνων σύνθετων συστημάτων
- Άμεση απόκριση σε έκτακτη ανάγκη
- Σχεδιασμός χρήσεων γης
- Επιθεώρηση βάσει κινδύνου
-
Αξιολόγηση και διαχείριση επαγγελματικού κινδύνου
-
Μαθηματική βελτιστοποίηση / Μηχανική μάθηση / Βαθιά μάθηση για:
- Σχεδιασμό και βελτιστοποίηση βιομηχανικών διεργασιών
- Παρακολούθηση υγείας συσκευών (για προβλεπτική συντήρηση)
- Υπολογιστικά εργαλεία για σχεδιασμό ασφαλών υλικών, συμπεριλαμβανομένων των νανοϋλικών
-
Επιπτώσεις από Φυσικές καταστροφές
Gallery Φωτογραφιών του Εργαστήριο Αξιοπιστίας Συστημάτων και Βιομηχανικής Ασφάλειας
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Πρόσφατα Έργα
Υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με
Ελλάδα
Ελλάδα
Ιταλία
Ιταλία
Δανία
Ιρλανδία
Κύπρος
Γαλλία
Ιταλία
Βέλγιο
Ολλανδία
Ολλανδία
Ελβετία
Δανία
Ολλανδία
Γαλλία
Γαλλία
Νορβηγία
Νορβηγία
Ρηνανία - Γερμανία
Γερμανία
Φινλανδία
Ηνωμένες Πολιτείες
Γαλλία
Ελλάδα
Ισπανία
Ελλάδα
Ισπανία
Ηνωμένο Βασίλειο
Φινλανδία
Δανία
Ηνωμένο Βασίλειο