Περιγραφή
Το Εργαστήριο Διαχείρισης Ραδιενεργών Υλικών (RWML) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2013 και άρχισε να στελεχώνεται δύο χρόνια αργότερα. Το RWML είναι το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα που κατέχει την τεχνογνωσία της διαχείρισης των ραδιενεργών καταλοίπων. Eπιπλέον έχει εμπειρογνωμοσύνη στον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων και την ακτινοπροστασία.
Ο σκοπός της λειτουργίας του RWML είναι η διαχείριση των ραδιενεργών καταλοίπων σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα πρότυπα ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ώστε να προστατεύεται η δημόσια υγεία και το περιβάλλον χωρίς την αδικαιολόγητη οικονομική επιβάρυνση της κοινωνίας.
Το RWML λειτουργεί την Κεντρική Εγκατάσταση Διαχείρισης Ραδιενεργών Καταλοίπων και Πηγών στη χώρα, όντας επίσης υπεύθυνο για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη της εγκατάστασης. Οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου είναι κυρίως αναπτυξιακές και η ενασχόληση του με την έρευνα εστιάζεται σε στοχευμένα θέματα για άμεση εφαρμογή στην επίλυση προβλημάτων. Το Εργαστήριο εκπονεί υψηλού επιπέδου τεχνικές μελέτες στο αντικείμενό του και συντάσσει τεχνικές εκθέσεις στα πεδία των δραστηριοτήτων του. Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου στοχεύουν κυρίως σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη μεθόδων για το ραδιολογικό χαρακτηρισμό εγκαταστάσεων, ραδιενεργών καταλοίπων και NORM και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια Έρευνας & Ανάπτυξης του Ορίζοντα 2020 καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα.
Το RWML συνεργάζεται με πλήθος οργανισμών σε όλη την Ευρώπη που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενό του και έχει πρωταρχικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη διερεύνηση ασφαλών και οικονομικά αποδοτικών λύσεων για μικρές ποσότητες ραδιενεργών καταλοίπων.
Oι κύριες Δραστηριότητες του Εργαστηρίου είναι οι εξής:
- Aναβάθμιση και ανάπτυξη της Κεντρική Εγκατάσταση Διαχείρισης Ραδιενεργών Καταλοίπων και Πηγών της χώρας.
- Συμβολή στην ανάπτυξη της Εθνικής πολιτικής για την διαχείριση των ραδιενεργών καταλοίπων και στην επιλογή των στρατηγικών – Συμμετοχή στην Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης Ραδιενεργών Αποβλήτων.
- Διερεύνηση λύσεων για την διαχείριση μικρών ποσοτήτων ραδιενεργών καταλοίπων, κυρίως για κράτη μέλη της ΕΕ με μικρή απογραφή καταλοίπων (συμμετοχή στο EURAD WP9 “ROUTES”, Horizon 2020, 2019-2024).
- Παρολπισμός πυρηνικών εγκαταστάσεων, κυρίως ερευνητικών αντιδραστήρων και εγκαταστάσεων διαχείρισης ραδιενεργών καταλοίπων (συμμετοχή στο IAEA DACCORD project, 2011-2020).
- Ανάπτυξη τεχνικής για τον ραδιολογικό χαρακτηρισμό λάσπης γεώτρησης από την εξόρυξη πετρελαίου (Βιομηχανικές Υποτροφίες Ιδρύματος Νιάρχος σε συνεργασία με την POLYECO S.A. 2017-2021).
- Ανάπτυξη τεχνικών για βελτιστοποίηση του χαρακτηρισμού των μεταλλικών καταλοίπων και των διαδικασιών, για ελαχιστοποίηση των καταλοίπων που προκύπτουν από τον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων, με στόχο την ανακύκλωση (συμμετοχή στο PREDIS WP4 “Innovations in metallic material treatment and conditioning”, Horizon 2020, 2020-2024).
- Παροχή υπηρεσιών:
- Απόσυρση μη χρήσιμων ραδιενεργών πηγών συμπεριλαμβανομένων πυρανιχνευτών Am-241 και Ra-226 καθώς και πηγών βαθμονόμησης ιατρικού εξοπλισμού Ge-68 και Co-57.
- Μελέτες σχετικές με ραδιολογικό χαρακτηρισμό εγκαταστάσεων και καταλοίπων καθώς και την απορρύπανση.
- Εκπόνηση μελετών αντινοπροστασίας.
- Εκπόνηση σχεδίων παροπλισμού πυρηνικών εγκαταστάσεων.
- Σύνταξη εκθέσεων για εγκαταστάσεις ραδιενεργών καταλοίπων, στάδιο πριν την διάθεση.
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Πρόσφατα Έργα
Υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με
Βραζιλία
Γαλλία
Ιαπωνία
Ιταλία
Καναδάς
Κορέα
Λιθουανία
Ολλανδία
Ουγγαρία
Σλοβακία
Σλοβενία
Αυστρία
Βέλγιο
Βρετανία
Γαλλία
Γαλλία
Γερμανία
Γερμανία
Ελλάδα
Κύπρος
Ολλανδία
Ουκρανία
Πολωνία
Πορτογαλία
Πορτογαλία
Ρουμανία
Σλοβακία
Σλοβακία
Σλοβενία
Τσεχία
Φινλανδία
Γαλλία
Ελλάδα
Ισπανία
Ιταλία
Λιθουανία
Τσεχία
Ελλάδα