Ερευνητικές Περιοχές
Δραστηριότητες
  • Molecular analysis of antigen processing and presentation
  • Mechanisms of aminopeptidase function
  • Structure and function of human apolipoproteins
  • Modulating antigen processing for cancer immunotherapy
  • Rational drug-design for molecules that regulate antigen presentation

Εργαστήριο Χημείας Πρωτεϊνών

Πλοηγός
Πατήστε εδώ για πλοηγηθείτε στη σελίδα

Περιγραφή

Το εργαστήριο έχει ως στόχο την κατανόηση πολύπλοκων βιολογικών συστημάτων σε μοριακό και ατομικό επίπεδο, στα πλαίσια της ανάπτυξης διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων για σημαντικές ανθρώπινες ασθένειες. Συγκεκριμένα επικεντρωνόμαστε στην ανάλυση της δομής και λειτουργίας πρωτεϊνών και των μεταλλαγών τους (π.χ. κοινές ή σπάνιες μεταλλάξεις) και πως αυτές οι μεταλλαγές συνεισφέρουν στην παθογένεση ανθρώπινων ασθενειών. Βασικός στόχος είναι η επιβεβαίωση σε επίπεδο μηχανισμού, κλινικών ή περιβαλλοντικών συσχετίσεων λειτουργίας πρωτεϊνών με τη προδιάθεση σε ασθένειες. Παράλληλα συμμετέχουμε σε προσπάθειες ανάπτυξης ουσιών μικρού μοριακού βάρους που ρυθμίζουν τη λειτουργία πρωτεϊνών για θεραπευτικούς στόχους.

Ανάλυση του βιολογικού μονοπατιού αντιγονοπαρουσίασης σε μοριακό επίπεδο. Η αντιγονοπαρουσίαση είναι μια βιολογική λειτουργία που επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να καταλαβαίνει ποια κύτταρα είναι άρρωστα ή καρκινικά και να τα σκοτώνει. Αναλύουμε τα συστατικά του μονοπατιού αυτού και επικεντρωνόμαστε κυρίως σε ένζυμα που παράγουν πεπτίδια για αντιγονοπαρουσίαση (αντιγονικά πεπτίδια). Βασικοί στόχοι αυτής της έρευνας είναι:

  1. η κατανόηση του πως η πολυμορφικότητα σε αυτό το βιολογικό μονοπάτι επηρεάζει τη προδιάθεση σε ασθένειες
  2. πως η συνολική ανάλυση του ανοσοπεπτιδιώματος (το σύνολο των αντιγονικών πεπτιδίων) μπορεί να αποτελέσει διαγνωστικό εργαλείο
  3. πως μπορούμε να ρυθμίσουμε το μονοπάτι της αντιγονοπαρουσίασης για θεραπευτικούς στόχους όπως η ανοσοθεραπεία του καρκίνου ή ο έλεγχος της αυτοανοσίας.

Gallery Φωτογραφιών του Εργαστήριο Χημείας Πρωτεϊνών

Προσωπικό

Πρόσφατα Έργα

ΙΠΡΕΤΕΑ - Επίσημος Δικυτακός Τόπος
Skip to content