Ο Γιώργος Αποστολόπουλος σπούδασε φυσική στο ΕΚΠΑ (Πτυχίο 1991) και στη συνέχεια εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή και έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα από το ίδιο πανεπιστήμιο το 1997. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Paul Drude Institute του Βερολίνου (1997-2000) και στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” (2000-2003) όπου ασχολήθηκε κυρίως με την ανάπτυξη και χαρακτηρισμό ημιαγωγικών υλικών διατάξεων. Το 2004 προσλήφθηκε ως συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας – Ακτινοπροστασίας του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, όπου ασχολήθηκε με την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων σκέδασης νετρονίων και ακτίνων Χ στο χαρακτηρισμό υλικών, και το 2008 εκλέχθηκε ερευνητής του Ινστιτούτου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντά τα τελευταία χρόνια στρέφονται γύρω από το πρόβλημα των υλικών στα μελλοντικά συστήματα παραγωγής ενέργειας από τη σύντηξη και κυρίως στις επιπτώσεις της ακτινοβόλησης στις ιδιότητες των υλικών.
Το βολφράμιο (W) παίζει σημαντικό ρόλο στην έρευνα για την παραγωγή ενέργειας από την σύντηξη καθώς θεωρείται αυτή τη στιγμή το καταλληλότερο υλικό για να τοποθετηθεί σε σημεία που έρχονται σε άμεση επαφή με το πλάσμα (Plasma Facing Components, PFCs). Μια δυσκολία που παρουσιάζει το W κατά την εφαρμ...
Το ερευνητικό πρόγραμμα EUROfusion βασίζεται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την Ενέργεια από τη Σύντηξη και έχει δύο κύριους στόχους:
Επιστημονικός συντονισμός των δράσεων: