ΠΙΡΜΕΤΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ


Διευθυντής Ερευνών, Φαρμακοποιός

ΠΙΡΜΕΤΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

O Δρ. Ιωάννης Πιρμεττής είναι Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος.  Είναι φαρμακοποιός, με διδακτορικό δίπλωμα στη Ραδιοφαρμακευτική Χημεία (1995, Φαρμακευτική ΕΚΠΑ) και μακρά εμπειρία στον τομέα των Ραδιοφαρμάκων.

Από το 2006, διδάσκει το προπτυχιακό μάθημα «Ραδιοφαρμακευτική Χημεία» καθώς επίσης και μεταπτυχιακά μαθήματα στη Φαρμακευτική Σχολή, ΕΚΠΑ, και επίσης, είναι υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοφαρμάκων όπου αναπτύχθηκαν και διατέθηκαν στα ελληνικά νοσοκομεία διάφορα διαγνωστικά και θεραπευτικά ραδιοφάρμακα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο σχεδιασμό, σύνθεση και αξιολόγηση συμπλόκων ραδιονουκλιδίων (99mTc, 186/188Re, 18F, 68Ga) με βιοδραστικά μόρια (πεπτίδια και μικρά οργανικά μόρια) με στόχο την ανάπτυξη στοχευμένων διαγνωστικών και θεραπευτικών ραδιοφαρμάκων.

Έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, 4 κεφάλαια σε βιβλία και περισσότερες από 200 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Έχει επίσης 3 εθνικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει καθοδηγήσει 2 διδακτορικές διατριβές και 5 ΜΔΕ. Είναι μέλος του Ε΄ τμήματος του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, το οποίο είναι υπεύθυνο για την έγκριση των ραδιενεργών σκευασμάτων στην Ελλάδα. Έχει συντονίσει ως επιστημονικός υπεύθυνος, 8 ερευνητικά προγράμματα και έχει συμμετάσχει σε άλλα 20. Είναι επίσης εμπειρογνώμονας στον ΔΟΑΕ για «Έρευνα και παραγωγή ραδιοφαρμακευτικών προϊόντων».

 

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις

Επιλεγμένα Έργα

“Καινοτόμα Ραδιοφάρμακα με Φθόριο-18: Έρευνα, Ανάπτυξη και Διάθεση στην Ελληνική αγορά για Διάγνωση/Πρόγνωση Σημαντικών Ασθενειών με PET”

2018-2021 | ΕΣΠΑ/Ερευνώ – Δημιουργώ– Καινοτομώ

Το έργο αφορά την έρευνα, ανάπτυξη και διάθεση καινοτόμων ραδιοφαρμάκων του F-18 τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή κλινική πρακτική της Πυρηνικής Ιατρικής στη χώρα μας για την διάγνωση σοβαρών ασθενειών. Η PET έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές απεικονιστικές τεχνικές στη Iατρική...

readmore-arrow

Ανάπτυξη αυτοματοποιημένης πλατφόρμας καινοτόμου βιοαισθητήρα για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων

2011-2013 | EU/FP7-SME-2011 (286442)

Επιστημονική Υπεύθυνη (ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”): Δρ. Ευαγγελία Λιβανίου Συμμετέχοντες Ερευνητές (ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”): Δρ. Σ. Κακαμπάκος, Δρ. Δ. Μαστέλλος, Δρ. Π. Πέτρου, Δρ. Ι. Πιρμεττής Προϋπολογισμός (ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”):  237.181,25 ευρώ Η κο...

readmore-arrow
ΙΠΡΕΤΕΑ - Επίσημος Δικυτακός Τόπος
Skip to content