Η Δρ Καλλιόπη Μανωλά είναι Διευθύντρια Ερευνών, με εξειδίκευση στην κυτταρογενετική και μοριακή διερεύνηση γενετικών νοσημάτων και αιματολογικών κακοηθειών. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη γενετική και επιγενετική διερεύνηση της λευχαιμογένεσης και τη διερεύνηση της γενετικής προδιάθεσης πολυπαραγοντικών ασθενειών. Είναι κάτοχος πτυχίου Βιολογίας (1993) και PhD της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (2003). Έχει μετεκπαιδευτεί στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Παν/μίου της Ουαλλίας σε μεθοδολογίες Μοριακής Βιολογίας (1993) και στο Department of Medical & Molecular Genetics, King’s College, London, σε σύγχρονες τεχνολογίες Μοριακής Βιολογίας για τη διερεύνηση αιματολογικών κακοηθειών (2014).
Είναι εκπρόσωπος Κυτταρογενετίστρια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ομάδα μελέτης (EWOG-MDS/JMML/SAA) των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων (MDS), της Νεανικής Μυελομονοκυτταρικής Λευχαιμίας (JMML) και της Απλαστικής Αναιμίας (SAA) της παιδικής ηλικίας αλλά και Εκπρόσωπος Κυτταρογενετίστρια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ομάδα μελέτης της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πολυκεντρικής κλινικής μελέτης AIEOP-AML-BFM 2020.
Είναι υπεύθυνη αξιολόγησης της καρυοτυπικής και μοριακής κυτταρογενετικής ανάλυσης μυελού των οστών ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες για την ακριβή διάγνωση και πρόγνωση των ασθενών αλλά και περιφερικού αίματος ανθρώπων με γενετικά σύνδρομα και προβλήματα τεκνοποίησης. Είναι επίσημο μέλος του European LeukemiaNet (Network of Excellence) και επιστημονικό μέλος πολλών διεθνών και ελληνικών επιστημονικών ομάδων όπως των European Cytogeneticists Association (ECA), European Hematology Association (EHA), European Society of Human Genetics (ESHG) και του Συνδέσμου Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδος (ΣΙΓΕ). Έχει συμβάλει στην προσέλκυση χρηματοδοτήσεων με τη συμμετοχή της στην παροχή υπηρεσιών του εργαστηρίου για περισσότερο από 20 χρόνια αλλά και σε ερευνητικά προγράμματα.
Έχει 45 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 2 μονογραφές και 149 παρουσιάσεις εργασιών σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Είναι κριτής (reviewer) σε περισσότερα από 15 διεθνή περιοδικά αλλά και σε επιστημονικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Έχει πολυάριθμες συνεργασίες με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία. Μετέχει ως διδάσκουσα σε μεταπτυχιακά προγράμματα και είναι υπεύθυνη επίβλεψης διδακτορικών διατριβών, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών διπλωματικών εργασιών στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”.
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δρ. Κ. Σαμπάνη, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Η ενδομητρίωση είναι μια από τις πιο συχνές γυναικολογικές ασθένειες και η συχνότητά της ανέρχεται στο 50% των γυναικών με προβλήματα γονιμότητας. Η λαπαροσκόπηση είναι η κύρια χειρουργική επιλογή για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ενδομητρίωσης. Ο κύριος στόχος της προτεινόμενης μελέτης είναι ο πρ...
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δρ. Γεώργιος Φούτζηλας, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δρ. Βλαχοδημητρόπουλος Δημήτριος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το European LeukemiaNet χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας