ΠΑΝΤΕΛΙΑΣ
ΓΑΒΡΙΗΛ


Ομότιμος Ερευνητής, Φυσικός

Ο Δρ. Γαβριήλ Παντελιάς είναι Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας (ΙΠΡΕΤΕΑ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Είναι ο ιδρυτής του Εργαστηρίου «Υγειοφυσικής Ραδιοβιολογίας και Κυτταρογενετικής» και Προϊστάμενός του έως το 2017. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δ», Διευθυντής του Ινστιτούτου Ραδιολογικών και Ραδιοϊσοτοπικών Προϊόντων καθώς και διευθυντής του ΙΠΡΕΤΕΑ. Ήταν Υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας του ΕΚΕΦΕ «Δ» (2005-2017), μέλος του Δ.Σ. του European Radiation Research Society (2011- 2017) και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (2018-2020).

Ο Δρ. Γ. Παντελιάς είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1974) με πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Υγειοφυσική από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος» (1976). Κατέχει επίσης μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (M.Sc.) στη Ραδιοβιολογία και Υγειοφυσική (1979) καθώς και διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) στη Ραδιοβιολογία και Βιοφυσική (1984) από το Πανεπιστήμιο του Rochester, ΗΠΑ. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Francisco, ΗΠΑ και ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ. Για τις σπουδές και το επιστημονικό του έργο του έχουν απονεμηθεί υποτροφίες, βραβεία και διακρίσεις.

Ο Δρ. Γ. Παντελιάς είναι εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και έχει αναλάβει διάφορες αποστολές στο εξωτερικό για θέματα εκπαιδευτικά, ερευνητικά και αναπτυξιακά στους τομείς της Ραδιοβιολογίας, Βιολογικής Δοσιμετρίας και Ακτινοπροστασίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη δράση των ιοντιζουσών ακτινοβολιών διαφορετικών ποιοτήτων στο μοριακό (DNA), σε χρωμοσωματικό και κυτταρικό επίπεδο για την κατανόηση των μηχανισμών αλληλεπίδρασης των ακτινοβολιών με τη ζώσα ύλη και την επαγωγή χρωμοσωματικών αλλοιώσεων, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με τους μηχανισμούς καρκινογένεσης και τη χρωμοθρύψη.

Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός υπεύθυνος σε πλήθος ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων και έργων, έχοντας προσελκύσει σημαντική χρηματοδότηση για το ΕΚΕΦΕ «Δ». Είναι κριτής σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συγγράψει περισσότερες από 110 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 170 δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Αναγνωρίζοντας τα ερευνητικά του επιτεύγματα σχετικά με τη δράση και τις βιολογικές επιπτώσεις των ακτινοβολιών, το 2020 του απονεμήθηκε το βραβείο “Bacq and Alexander Award” του European Radiation Research Society.

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις

ΙΠΡΕΤΕΑ - Επίσημος Δικυτακός Τόπος
Skip to content