LENSER

Λιγότερα πυρηνικά κατάλοιπα & ασφαλέστερη αξιοποίηση Ερευνητικών Αντιδραστήρων
2013-2015 | NSRF project - Program Thales

To Έργο LENSER είχε διπλό στόχο: (α) την ανάπτυξη ενός ενισχυμένου στοχαστικού, δυναμικού νετρονικού κώδικα κατάλληλου για ανάλυση τόσο αντιδραστήρων δεύτερης και τρίτης γενιάς GENII/III όσο και καινοτόμων σχεδιασμών όπως οι Αντιδραστήρες οι οδηγούμενοι από επιταχυντή (ADSs, ως επιλογή για ασφαλή καύση υπερουρανίων) και (β) τη διερεύνηση μεθόδων βελτίωσης των επιδόσεων των Ερευνητικών Αντιδραστήρων, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητο το επίπεδο ασφάλειας τους. Ταυτόχρονα, το Πρόγραμμα είχε μια σημαντική εκπαιδευτική συνιστώσα συνδυάζοντας την πραγματοποίηση διδακτορικών διατριβών και πρακτικών ασκήσεων.

Major Achievements

(α) Ανάπτυξη του στοχαστικού νετρονικού κώδικα ANET (Advanced Neutronics with Evolution and Thermal hydraulic feedback) με βάση την ανοιχτή έκδοση του κώδικα υψηλών ενεργειών GEANT3.21 του CERN. Ο ANET είναι ικανός να προσομοιώνει εγγενώς τους αντιδραστήρες 2ης & 3ης γενιάς (GEN II / III) καθώς και καινοτόμα σχέδια πυρηνικών αντιδραστήρων, όπως τους αντιδραστήρες οδηγούμενους από επιταχυντή και έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζεται με θερμικούς-υδραυλικούς υπολογισμούς. Ένα σημαντικό μέρος της έρευνας αφιερώθηκε στην εισαγωγή της χρονικής εξάρτησης σε ένα στοχαστικό (Monte Carlo) νετρονικό / θερμο-υδραυλικό συζευγμένο μοντέλο, βελτιώνοντας παράλληλα την ταχύτητα και την ακρίβεια της διαδικασίας ζεύξης. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ANET εντός του LENSER, παρήχθησαν δύο διδακτορικές διατριβές (μία Ευρωπαϊκή Διδακτορική Διατριβή από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – ΗΜΜΥ/ΑΠΘ και μια άλλη από κοινού από την ΗΜΜΥ/ΑΠΘ και την Ecole Polytechnique de Paris – Γαλλία) και ολοκληρώθηκε μια διπλωματική εργασία / πρακτική εκπαίδευση, ενώ πραγματοποιήθηκαν 20 δημοσιεύσεις σε Διεθνή Περιοδικά και Πρακτικά Συνεδρίων.
(β) Διερευνήθηκαν διάφορες μέθοδοι για τη βελτίωση της χρήσης ενός Ερευνητικού Αντιδραστήρα (ΕΑ) σε δύο κύριες κατευθύνσεις, η πρώτη με στόχο την τοπική αύξηση της θερμικής ροής νετρονίων σε επιλεγμένες επιλεγμένες θέσεις ακτινοβόλησης δημιουργώντας «παγίδες» νετρονικής ροής και η δεύτερη με στόχο την τοπική αύξηση της ροής των ταχέων νετρονίων που παράγονται από τη σχάση, χρησιμοποιώντας νετρονικά πετάσματα. Ο δεύτερος στόχος τέθηκε ως απάντηση στην αναγκαιότητα ελέγχου υλικών για το περιβάλλον των μελλοντικών ταχέων αντιδραστήρων 4ης γενιάς. Τέτοιοι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται κατ’ ανάγκη σε θερμικούς ΕΑ, καθώς μόνο ελάχιστοι ΕΑ ταχέων νετρονίων είναι διαθέσιμοι παγκοσμίως. Και στις δύο περιπτώσεις, επιδιώχθηκε αναβάθμιση της χρήσης ΕΑ χωρίς να εγείρονται πρόσθετα ζητήματα ασφάλειας. Έγιναν σχετικές προσομοιώσεις και για τις δύο περιπτώσεις, στην πρώτη με ανάλυση διαφόρων διατάξεων πυρήνα του ελληνικού ΕΑ και στη δεύτερη με δοκιμή αρκετών υλικών κατασκευής νετρονικών πετασμάτων σε συγκεκριμένη θέση ακτινοβόλησης του αντιδραστήρα Jules Horowitz (CEA / CEN-Cadarache, Γαλλία). Στο πλαίσιο αυτής της Δράσης του LENSER, ολοκληρώθηκαν μία διδακτορική διατριβή και μία διπλωματική εργασία, ενώ πραγματοποιήθηκαν 5 δημοσιεύσεις σε Διεθνή Περιοδικά και Πρακτικά Συνεδρίων.

ΙΠΡΕΤΕΑ - Επίσημος Δικυτακός Τόπος
Skip to content