Ο καρκίνος ωοθηκών (ΚΩ) είναι o πιο θανατηφόρος γυναικολογικός καρκίνος. Η γονιδιακή ετερογένεια του επιθηλιακού ωοθηκικού καρκίνου θεωρείται υπεύθυνη για την ατελή ανταπόκριση στη θεραπεία και τη πτωχή επιβίωση των ασθενών. Για την εκτίμηση της ετερογένειας του όγκου προτείνεται η χρήση των ραδιωμάτων (radiomics), μιας ταχείας επεξεργασίας δεδομένων, κατά την οποία ένας μεγάλος αριθμός απεικονιστικών χαρακτηριστικών του όγκου εξάγονται και ποσοτικοποιούνται με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων, με αντικειμενικό τρόπο και σε αναπαραγώγιμη μορφή. Αυτά τα δεδομένα προσφέρουν πληροφορίες για το φαινότυπο του όγκου και τις αλληλεπιδράσεις αυτού με το μικροπεριβάλλον του. Τα ραδιώματα που προκύπτουν από τις διάφορες απεικονιστικές μεθόδους, όπως για παράδειγμα τη Μαγνητική Τομογραφία (ΜΤ), μπορεί να συσχετιστούν με γονιδιακά δεδομένα (genomics) του όγκου, και έτσι προκύπτουν τα ραδιογονιδιώματα (radiogenomics) που αποβλέπουν στην δημιουργία βιοδεικτών με εφαρμογή στη διάγνωση, στη στοχευμένη θεραπεία και στην πρόβλεψη της πρόγνωσης των ασθενών με κακοήθεις νεοπλασίες.
Αντικείμενο του προτεινόμενου έργου αποτελεί o σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η κλινική εφαρμογή ενός προηγμένου συστήματος υποστήριξης ιατρικής απόφασης προσαρμοσμένο στο ΚΩ, που θα συνδυάζει πληροφορίες από την εξαγωγή ραδιωμάτων μέσω ΜΤ με τα γονιδιώματα (ραδιογονιδιώματα) και το οποίο θα επιτρέπει την αυτόματη κατηγοριοποίηση της επικινδυνότητας του όγκου των ωοθηκών. Το συγκεκριμένο σύστημα θα εμπλουτιστεί με σημαντικά εργαλεία για την επεξεργασία ιατρικών εικόνων ΜΤ, τη βέλτιστη οπτικοποίηση των ιατρικών πληροφοριών, την αποθήκευση δεδομένων και στατιστικών αποτελεσμάτων προκειμένου να παρέχει ολοκληρωμένη ηλεκτρονική υπηρεσία τόσο στους επαγγελματίες υγείας όσο και στους ασθενείς με ΚΩ (Περιοχή Παρέμβασης 5.5).
Επιπλέον, στόχος του παρόντος έργου αποτελεί ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η παραγωγή και η προώθηση στην αγορά ενός αξιόπιστου, αναπαραγώγιμου και φιλικού προς το χρήστη λογισμικού εξαγωγής ραδιωμάτων ΜΤ (τρισδιάστατο μοντέλο), τα οποία θα προκύψουν μέσω εφαρμογής εξελιγμένων τεχνικών Μαγνητικής Τομογραφία και επεξεργασίας ψηφιακών ιατρικών εικόνων. Τα ραδιώματα ΜΤ που θα προκύψουν θα συσχετισθούν με το γονιδιακό προφίλ του πρωτοπαθούς ωοθηκικού όγκου, της μεταστατικής νόσου (εφόσον υπάρχει) ή της υποτροπής της νόσου (εφόσον συμβεί), με σκοπό τη δημιουργία ραδιογονιδιωμάτων, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες για την πρόβλεψη της πορείας της νόσου.
Τελικός στόχος είναι να εντοπίζονται μέσω της απεικόνισης, εκείνες οι ασθενείς με ΚΩ και δυσμενείς γενετικούς προγνωστικούς παράγοντες, ώστε να δημιουργηθεί ένα μοντέλο που θα κατηγοριοποιεί τις ασθενείς βάση της επιθετικότητας της νόσου, και με αυτόν τον τρόπο να τροποποιείται στοχευμένα η θεραπεία, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει θετικά το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών. Το ως άνω προγνωστικό μοντέλο θα υποστηριχθεί μέσω της ανάπτυξης ενός συστήματος υποστήριξης αποφάσεων βασισμένο στα ραδιογονιδιώματα, το οποίο θα μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί. Το λογισμικό εξαγωγής ραδιωμάτων και το σύστημα υποστήριξης αποφάσεων που θα προκύψουν θα δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση και άλλων τύπων καρκίνου σε διαφορετικές θέσεις του σώματος, συμβάλλοντας στην εξατομικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών.