Το έργο αφορά την έρευνα, ανάπτυξη και διάθεση καινοτόμων ραδιοφαρμάκων του F-18 τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή κλινική πρακτική της Πυρηνικής Ιατρικής στη χώρα μας για την διάγνωση σοβαρών ασθενειών. Η PET έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές απεικονιστικές τεχνικές στη Iατρική για την διάγνωση ασθενειών με μη επεμβατικό τρόπο, και χαρακτηρίζεται από υψηλή ευαισθησία, που είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη από την CT και MRI.
Το συχνότερα χρησιμοποιούμενο ραδιοφάρμακο στην κλινική PET είναι η F-18 φθοριοδεοξυγλυκόζη (F-18-FDG). Η F-18-FDG βρίσκει ιδιαίτερη εφαρμογή στην ογκολογία, αλλά παρουσιάζει περιορισμούς όσον αφορά την διαγνωστική της εξειδίκευση. Είναι επομένως αναγκαία η εισαγωγή και ανάπτυξη νέων PET ραδιοφαρμάκων με αυξημένη εξειδίκευση για συγκεκριμένους όγκους καθώς και ραδιοφαρμάκων για την αξιολόγηση και απεικόνιση λειτουργικών διεργασιών, όπως η υποξία – εξαιρετικά σημαντική στην ογκολογία, καρδιολογία και ισχαιμικά επεισόδια – αλλά και την απεικόνιση πρωτεϊνικών συσσωματωμάτων που συνδέονται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Έτσι στο πλαίσιο του παρόντος Έργου πραγματοποιείται έρευνα, ανάπτυξη και διάθεση στην Ελληνική αγορά με την έγκριση του ΕΟΦ τριών σκευασμάτων επισημασμένων με F-18 (των 18FPSMA1007, 18F-FMISO και 18F-Τ808) με αποδεδειγμένη φαρμακολογική δράση στην διεθνή βιβλιογραφία. Η εμπορική διάθεση απαιτεί νέες καινοτόμες συνθετικές προσεγγίσεις για την μείωση του κόστους και του χρόνου της παρασκευής, την αύξηση της απόδοσης, καθώς και νέα αποδοτικά πρωτόκολλα καθαρισμού επισήμανσης, τυποποίησης και μορφοποίησης.