Ενέργεια, Ασφάλεια και Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες
Ραδιενέργεια Περιβάλλοντος & Τεχνολογίας Αερολύματος για ατμοσφαιρικές και Κλιματικές επιπτώσεις (ΕΡΠΤΑΚ)

Έναρξη της πειραματικής καμπάνιας CHOPIN του Ευρωπϊκού προγράμματος CLEANCLOUD στο Σταθμό Ατμοσφαιρικών Αερολυμάτων και Κλιματικής Αλλαγής στο Χελμό. Μελέτη της αλληλεπίδρασης αερολυμάτων και νεφών και οι κλιματικές τους επιπτώσεις

Ένα μοναδικό Ευρωπαϊκό πείραμα μεγάλης κλίμακας με αντικείμενο την Κλιματική Έρευνα έχει ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου στα Καλάβρυτα με επίκεντρο τον Ερευνητικό σταθμό του Δημοκρίτου στην κορυφή του Χελμού. Το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος και Τεχνολογίας Αερολυμάτων για τις Ατμοσφαιρικές και Κλιματικές Επιπτώσεις (ΕΡΠΤΑΚ) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, με επικεφαλής τον Δρ. Κ. Ελευθεριάδη, έχει τη χαρά να φιλοξενεί και να συντονίζει από κοινού με τους συντονιστές του έργου, Δρ. Α. Νένε (EPFL/FORTH) και Δρ. Ulas Im (Πανεπιστήμιο Aarhus) μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος CleanCloud τη μεγάλη πειραματική καμπάνια CHOPIN (Cleancloud Helmos Orographic Site experiment). Η καμπάνια πραγματοποιείται στο Σταθμό Ατμοσφαιρικών Αερολυμάτων και Κλιματικής Αλλαγής στον Χελμό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2134 μ. αλλά και σε άλλες τοποθεσίες σε χαμηλότερο υψόμετρο στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται συχνά στην ελεύθερη τροπόσφαιρα, έχοντας ελάχιστη επίδραση από την επιφανειακή ρύπανση, και έτσι θεωρείται αντιπροσωπευτική του ατμοσφαιρικού υποβάθρου της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Όντας στο σταυροδρόμι των κύριων αέριων μαζών της περιοχής και συχνά εντός νεφών, ο σταθμός θεωρείται ιδανικός για τη διεξαγωγή ερευνών για τα νέφη και το κλίμα.

Η καμπάνια CHOPIN συγκεντρώνει περισσότερους από 50 συμμετέχοντες από περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές ομάδες, με στόχο τη κατανόηση των μηχανισμών σχηματισμού και της εξέλιξης των νεφών, καθώς και των αλληλεπιδράσεων αερολυμάτων-νεφών, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για τη μεταβολή κρίσιμων ατμοσφαιρικών  παράμετρων κάτω από συνθήκες κλιματικής αλλαγής. Η καμπάνια χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό επίγειων μετρήσεων, τεχνικών τηλεπισκόπησης (π.χ. ραντάρ, lidar), μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δέσμιων αερόστατων και προηγμένων υπολογιστικών μοντέλων για την επίτευξη των στόχων της. Η εκτεταμένη υποδομή και εξοπλισμός που αναπτύχθηκε για τα παραπάνω φιλοξενήθηκε στο σταθμό του Δημόκριτου στην κορυφή του Χελμού αλλά και σε άλλες τοποθεσίες σε χαμηλότερο υψόμετρο στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Θα πρέπει να τονίσουμε τη σημαντική συνεισφορά από το προσωπικό του χιονοδρομικού αλλά και τον επικεφαλής Α. Άγριο και το δήμαρχο Καλαβρύτων Α. Παπαδόπουλο που προσέφεραν και προσφέρουν όσο η καμπάνια βρίσκεται σε εξέλιξη την υποστήριξή τους και κρίσιμη υλικοτεχνική υποδομή στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού για την λειτουργία του επιστημονικού εξοπλισμού και την εκτέλεση των μετρήσεων, των πτήσεων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών , των ραντάρ και άλλων επίγειων παρατηρήσεων.

Επίσης να τονιστεί ότι για όλες τις παρατηρήσεις των εναέριων και τηλεσκοπικών μέσων έχουν επιληφθεί και έχουν αδειοδοτήσει τη λειτουργία τους η Ελληνική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το ΓΕΑ/ΓΕΕΘΑ και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων. Όλα αυτά καθιστούν την καμπάνια CHOPIN ένα μοναδικό παράδειγμα διεπιστημονικής συνεργασίας και έρευνας αιχμής στην περιοχή των Καλαβρύτων και αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο των επιστημονικών υποδομών που λειτουργεί το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην περιοχή την τελευταία  10ετία.

 

Συνάντηση Κ. Ελευθεριάδη και Α. Νένε με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων A. Παπαδόπουλο

 

Σταθμός Ατμοσφαιρικών Αερολυμάτων και Κλιματικής Αλλαγής στο Χελμό

 

Η ομάδα CHOPIN στο σταθμό του Δημοκρίτου στο Χελμό

 

Πτήσεις UAV στον Χελμό (USRL, Cyprus Institute)

 

Radar & Wind Lidars από το Πολυτεχνείο Λωζάνης, Ελβετία και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας λειτουργουν στο Χιονοδρονικό Καλαβρύτων στο Χελμό

 

Δέσμιο αερόστατο από το Πολυτεχνείο Λωζάνης, Ελβετία πετά για εναέριες παρατηρήσεις στο Χελμό

ΙΠΡΕΤΕΑ - Επίσημος Δικυτακός Τόπος
Skip to content