NanoInformaTIX

Ανάπτυξη και υλοποίηση μια βιώσιμης πλατφόρμας μοντελοποίησης για νανοπληροφορική
2019-2023 | H2020

«NanoInformaTIX: Ανάπτυξη και υλοποίηση μιας βιώσιμης πλατφόρμας μοντέλων νανοπληροφορικής». Χρηματοδότηση από EC: GA 814426, H2020-NMBP-14-2018 [2019–2023] 7.75 M€

Το NanoInformaTIX είναι ένα ευρωπαϊκό έργο έρευνας και καινοτομίας, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός περιεκτικού, βιώσιμου πλαισίου μοντελοποίησης για έκθεση σε τεχνητά ναναϋλικά (ΕΝΜ) και την τοξικότητά τους, για τη διευκόλυνση της εκτίμησης κινδύνου, τη μείωση των πειραμάτων σε ζώα , και την υποστήριξη του σχεδιασμού ασφαλέστερων υλικών και προϊόντων. Το έργο συντονίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (CSIC) και περιλαμβάνει τη συνεργασία 36 εταίρων από 18 κράτη μέλη της ΕΕ και 4 άλλες χώρες.

Το NanoInformaTIX θα αναπτύξει μια διαδικτυακή πλατφόρμα Sustainable Nanoinformatics Framework (SNF) για τη διαχείριση κινδύνων ENMs στη βιομηχανική κατασκευή. Το εργαλείο θα βασιστεί στις σημαντικές ποσότητες δεδομένων σχετικά με τις φυσικοχημικές και τοξικολογικές και οικοτοξικολογικές ιδιότητες των ΕΝΜ που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και από νέα δεδομένα που προέρχονται από έρευνα. Ο τελικός στόχος είναι η παροχή αποτελεσματικών φιλικών προς το χρήστη διεπαφών για την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της χρηστικότητας των μοντέλων νανοπληροφορικής στη βιομηχανία, τις ρυθμιστικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών, υποστηρίζοντας έτσι τη βιώσιμη παραγωγή προϊόντων βασισμένων σε ΕΝΜ.

 

Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι οι εξής:

  •  Ανάπτυξη βάσης δεδομένων: συλλογή και διαχείριση δεδομένων από άλλα ολοκληρωμένα και σε εξέλιξη έργα.
  • Ανάπτυξη μεθόδων πολλαπλής κλίμακας για το σχεδιασμό ENM και υλοποίηση προσέγγισης «Safe-by-Design».
  • Ανάπτυξη μοντέλων απελευθέρωσης και έκθεσης σε ENM, διασποράς στο περιβάλλον και βιοδιανομής.
  • Ανάπτυξη μοντέλων δόσης-απόκρισης για (οικο-) τοξικότητα των ΕΝΜ, που να συνδέει περιγραφείς ENM με δυσμενείς συμπεριφορές τους.
  • Διαδικασίες για επικύρωση, βελτίωση και διασύνδεση των μοντέλων σε αλυσίδες μοντέλων.
  • Αλυσίδες μοντέλων για εκτίμηση κινδύνου και πρόβλεψη ιδιοτήτων και επιπτώσεων για ασφαλέστερο σχεδιασμό ποιοτικών προϊόντων

Project website: https://www.nanoinformatix.eu/

Cordis URL: https://cordis.europa.eu/project/id/814426

Additional Information
ΙΠΡΕΤΕΑ - Επίσημος Δικυτακός Τόπος
Skip to content